Dinsdag 12 april was voor de eindexamenleerlingen muziek de eind presentatie.
De zaal zat vol met familie, vrienden en de docenten. De spanning was duidelijk te voelen. Want hoe spannend is het om te presteren op het podium, weet lang niet iedereen. Elke beweging, elk geluid, elk moment is live - en wat live is kan je niet opnieuw doen, herstellen, verbeteren. Het is nu of nooit.
Ze hebben gepresenteerd waar ze hard voor hebben gestudeerd in de afgelopen maanden, maar ook wat ze hebben geleerd in de afgelopen jaren.
Sommige leerlingen speelden op hun instrument, waar ze al vanaf hun vijfde jaar op oefenen. Sommige bespeelden een instrument waarop ze pas twee of drie jaar geleden in de muziekschool zijn begonnen. Sommige zongen de sterren van de hemel, terwijl ze nog niet zo lang geleden tegen mij zeiden: "Ik ga dat nooit doen, ik vind het veel te eng!"

Maar vanaf het eerste moment konden wij allemaal horen dat ze iets gezamenlijks hebben: Een passie voor muziek. Bovendien ook nog iets waar velen jaloers op kunnen zijn, namelijk: talent.
Want dat was duidelijk te zien en voornamelijk te horen - veel talenten op een avond op een podium. De muziek varieerde van heavy rock en funky tot de meest intieme ballads.
Alle soorten muziek dus, maar wel belangrijk - met een eigen interpretatie. En hoe ze dat deden - fantastisch! De hele zaal heeft echt genoten en wat ook belangrijk is: de artiesten zelf ook.
Samen met mijn collega - docent van de muziekschool - zagen wij onze leerlingen in de afgelopen jaren groeien en bloeien. Zich ontplooien tot waardevolle jonge musici. Sommige van de leerlingen gaan verder door in de muziek - conservatoria , vooropleidingen.