Komende zaterdag is de nationale voorronde van de duurzaamheidsolympiade, INESPO, in NEMO. 2 groepjes leerlingen uit 5V hebben zich hiervoor weten te plaatsen.

Marien, Sven en Sam hebben het idee gelanceerd om mos in te zetten tegen fijnstof. Door bijvoorbeeld geluidswallen langs snelwegen te laten begroeien met mos (middels mos-graffiti), blijft er veel minder fijnstof in de lucht hangen en wordt de lucht in steden weer schoner.

Jim, Amon en Omar hebben een onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om matten op de trappen in de hal te leggen die energie opleveren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het piëzo-effect: elke stap die iemand er zet, wordt omgezet in een klein beetje energie. Hiervan kan dan een deel van de verlichting in school branden.

Van 9-17 is het mogelijk om hun ideeën, samen met de ideeën van alle andere genomineerden, te bekijken en het verhaal erbij te horen.

Dit jaar vindt INESPO plaats in NEMO Science Center in Amsterdam (Oosterdok 2). Bezoekers van INESPO kunnen zich via toegangskaart@inespo.org aanmelden en ontvangen dan ook een gratis toegangskaartje voor NEMO (alleen geldig op 12 april 2014).