Afgelopen zaterdag 12 april 2014 vond de nationale voorronde van de duurzaamheidsolympiade, INESPO, plaats in NEMO. 2 groepjes leerlingen uit 5V hadden zich hiervoor weten te plaatsen.

Marien, Sven en Sam hebben het idee gelanceerd om mos in te zetten tegen fijnstof. Door bijvoorbeeld geluidswallen langs snelwegen te laten begroeien met mos (middels mos-graffiti), blijft er veel minder fijnstof in de lucht hangen en wordt de lucht in steden weer schoner.

Jim, Amon en Omar hebben een onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om matten op de trappen in de hal te leggen die energie opleveren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het piƫzo-effect: elke stap die iemand er zet, wordt omgezet in een klein beetje energie. Hiervan kan dan een deel van de verlichting in school branden.

Beide groepen hadden hun verhaal goed voorbereid. Posters en informatie waren meegenomen of werden ter plekke gemaakt. Zes maal die dag stonden de heren de verschillende juryleden te woord. En tussendoor nog alle bezoekers van INESPO en NEMO. Een leerzame, maar ook uitputtende dag.

Met als geweldig resultaat dat Marien, Sven en Sam hebben gewonnen (samen met 9 andere groepen) en door mogen naar de internationale ronde van INESPO in Den Haag van 2-3 juni.

Sven Marien en Sam     Marien legt het principe mos tegen fijnstof uit
Marien, Sven en Sam