Tijdens de lessen Nederlands hebben de leerlingen uit 4V columns geschreven in het kader van het Amsterdamse Columnfestival.
Een jury, bestaande uit journalisten, schrijvers en columnisten, selecteerde uiteindelijk de columns van Nathan Thakseen (4VA), Julie Veldhuis (4VB), Lamyae Ben Lahcen (4VB), Saar van Ommen (4VC), Julia Prins (4VC), Mees Warmerdam (4VC) en Bram Flick (4VC).

Tijdens de finale in Studio K nam het Gerrit van der Veen het op tegen het Metis Montessori Lyceum. Wat opviel was dat onze leerlingen de huidige tijdsgeest scherp in hun columns wisten te vatten; van de irritaties rondom het fenomeen 'selfie' tot aan een gedetailleerde en geestige beschrijving van het publiek tijdens een alledaagse rit in de Amsterdamse bus. De prijs voor beste column ging naar Julia. Volgens de jury schreef zij een scherpe column met prachtige zinnen. Wij zijn het hier roerend mee eens.

Altijd tijd
'Man pist acht minuten lang in winkel', '4.308 keer bekeken, 4 keer aangeraden' staat eronder. Het filmpje duurt inderdaad acht minuten. Je ziet op het beeld met hele slechte kwaliteit een man die acht minuten stilstaat en dus blijkbaar aan het plassen is. Dat was dan nummer één van de 'opmerkelijkste video's top vijf'. Tegenwoordig zijn we allemaal druk, alles is kapitalistisch en tijd is geld. 'YOLO' (You Only Live Once) is het motto en het leven is kort. Toch zijn er 4.308 mensen die met plezier kijken naar dat nietszeggende filmpje. Die 4.308 mensen maken mij gelukkig. Zij weten dat die acht minuten maar acht minuten zijn. Tijd is overrated. Er is vast iets wat je kunt doen wat productiever zou zijn in die acht minuten, maar waarom zou je. 'Nutteloze dingen', - zoals misschien wel het schrijven van dit stukje – geven voldoening. Als je de hele dag in je bed wilt blijven liggen, kun je dat doen. Morgen kun je opstaan. Het leven is niet zo kort als je denkt. Je kunt zeggen dat ik pas in mijn zeventiende levensjaar zit en geen recht van spreken heb, toch vind ik dat het al lang heeft geduurd. Zo lang als ik me kan herinneren leef ik. Niet dat het me niet bevalt hoor. Maar hoe kan men blijven beweren dat het leven kort is als we niks hebben om het mee te vergelijken? Er is pas sprake van dat iets kort is als er iets anders van dezelfde soort lang is. Voor zo ver ik weet bestaat er niks langer dan het leven. Daarom kan ik niet uitstaan dat bijna elk meisje van rond de dertien/veertien jaar iets soortgelijks als 'YOLO' of 'Life is short, you just gotta live it' in hun beschrijving op instagram heeft. Terwijl dit soort mensen juist de 'man pist acht minuten lang in winkel'- filmpjes bekijken. Tijd maakt de mens paradoxaal. Toch gebruik ik net zo graag als iedereen het excuus dat ik 'geen tijd' had, ook al weet ik dat er niks bestaat als 'geen tijd'. Ik heb alle tijd van de wereld.
Door Julia Prins