“Hi, I’m Noah, and just like you I am part of generation Y.
Gen Y will be replacing the 3 other generations as both employers and future leaders. Gen Y is you we are talking about, we are the future workforce. So I would like to ask you a question, if i may”.

Met deze woorden opende Noah haar defence speech als lid van de Committe on Employment and Social Affairs tijdens de voorronde van het European Youth Parliament. Het was een ijzersterke speech, die stond als een huis (dank je, Emily). Gedurende drie kwartier heeft een vijftal van onze leerlingen uit 5 vwo en 5 havo zich met hand en tand moeten verdedigen tegen een spervuur van kritiek en moties van andere committees. Dat hebben onze meiden en jongen als leeuwen gedaan, waarna er nog eens vijf resoluties door andere committees werden ingediend. Na vijf uur (!) debatteren zat het erop. Als het Europees parlement met een dergelijke daadkracht te werk zou gaan, dan zou Europa er een stuk beter voorstaan dan nu!

Toen ik voorstelde om deel te gaan nemen aan het European Youth Parliament kreeg ik veel reacties van leerlingen die graag mee wilden doen. Leerlingen uit examenklassen die niet waren geïnformeerd vroegen of ze alsnog mee konden doen, want hier (EYP) moest je bij zijn. Nu we onze vuurdoop hebben gehad en we met eigen ogen hebben aanschouwd met welk enthousiasme een grote club van oud-deelnemers aan het EYP, die nu op Europese universiteiten studeren, het EYP in 38 Europese landen laat floreren. Samen vormen ze een Europees netwerk en ze onderhouden zodoende legio internationale contacten. Zo was bij ‘onze prelimanary’ de chairman of the board een Zwitser, weer een ander kwam uit Finland en de juryvoorzitter uit Turkije. Met elkaar vormden ze een bron van inspiratie voor onze leerlingen: een prachtig voorbeeld hoe je met jonge mensen een internationaal netwerk kunt vormen. Misschien was dat nog wel leerzamer dan de debatten zelf.

Met dank aan 'onze' commissie: Zita, Noah, Celine, Mees, Artemy & Emily

Dick Barkey