Op het Gerrit van der Veen College wordt steeds vaker gebruik gemaakt van film als middel om leerlingen iets te laten presenteren. In verschillende workshops krijgen ze de vaardigheden onder de knie. Omdat het vooral ook heel leuk is om te doen gaan de leerlingen vaak zelf op zoek naar manieren om hun product nog meer bijzonder te maken. Een aantal leerlingen breekt met hun werk ook door, zoals Jakob Koolschijn, Levien Priem en Abel Berghuizen die al hun TV debuut hebben gemaakt. (http://www.npo.nl/katholiek-nederland-tv/20-09-2016/KN_1685235)

Ook bij het vak maatschappijleer worden jaarlijks vele korte documentaires gemaakt over maatschappelijke onderwerpen. Dit jaar hebben we voor het eerst een aantal van deze producten ingezonden voor het Nationaal Film Festival voor Scholieren. En ja hoor, 2 kote documentaires werden hiervor geselecteerd.
Dus maandag 19 september zat ik om 9 uur in de trein met documakers Janneke, Roxie, David, Onno, Bram en Storm voor een dagje festival in Lelystad.

Daar aangekomen best wel een beetje onder de indruk van de omvang van het evenement. Er waren 120 films geselecteerd en er liepen 500 leerlingen uit het hele land met hun docenten rond. De dag was strak georganiseerd en bestond uit het beoordelen van elkaars producten voor de publieksprijs, commentaar van professionele filmmakers op jouw product, workshops, Q&A en een heus gala met rode loper.

Samen met de leerlingen dus veel filmpjes gezien in de categorieën fictie, non-fictie, 1 minuut, animatie en muziek clip. Heel veel mooi en ontroerend werk, soms ook tenenkrommend slecht geacteerd of vals gezongen. Maar het was allemaal wel heel leuk om te doen en te beoordelen. Een deel van de groep heeft nog een animatie workshop gevolgd en de anderen gingen acteren.

De Q&A was met Dokter Deen actrice Lisa Smit die, heel knap, l rustig vragen bleef beantwoorden zonder microfoon in een hectische omgeving. Zo zakte er een paar toeschouwers door een verwarming en begon vlakbij iemand met een drumsolo. Onze leerlingen hebben haar ook nog wat vragen gesteld.

Daarna omkleden voor de rode loper. Als laatste aangekomen in de grote zaal bleek ook hier weer een merkwaardig fenomeen van het onderwijs. De eerste rij was nog helemaal leeg. Normaal in het theater de duurste plaatsen, maar op school plakt iedereen tegen de achterwand. Wij hadden dus riante plaatsen aan de rand van het podium.

In een groot aantal categorieën werden prijzen uitgereikt. Wij hadden ingezonden voor non-fictie bovenbouw. Met de meeste jurykeuzes konden we wel instemmen, maar een aantal deden ons ook wel de wenkbrauwen fronsen. Als je prijswinnaars wil bekijken kun je terecht op de website van het NFFS

rode loper    zaal