020 – 679 99 05       Contact    

Gerrit Jan van der Veen (1902-1944) was beeldend kunstenaar. In de oorlog weigerde hij lid te worden van de door de Duitsers gedomineerde Kultuurkamer. Hij werd zelfs leider van een actiegroep tegen deze kamer. Met als gevolg, dat hij al snel gearresteerd werd.

Na zijn vrijlating dook Van der Veen onder. De rest van zijn leven zwierf hij door Amsterdam, van het ene onderduikadres naar het andere. Hij was zeer actief in het verzet. Zo zette hij de Persoonsbewijs Centrale op, waar mensen een persoonsbewijs konden bestellen. Tijdens de oorlog hebben duizenden dankzij deze activiteiten de Duitsers weten te ontlopen

In Amsterdam was het voor de bezetters erg eenvoudig, mensen via de goed georganiseerde persoonsadministratie van Amsterdam op te sporen. Daarom besloten Van der Veen en enkele vertrouwelingen, het gebouw van het bevolkingsregister aan de Plantage Middenlaan op te blazen. Deze aanslag lukte gedeeltelijk. Een aantal vrienden, leden van de verzetsgroep, werd opgepakt. Van der Veen zelf wist uit handen van de Duitsers te blijven. In de vroege ochtend van dinsdag 2 mei 1944 ging hij samen met een paar andere verzetsstrijders naar de gevangenis aan de Weteringschans, waar zijn vrienden opgesloten zaten. Een bewaker, die in het complot zat, deed de poort open. Van der Veen werd verrast door een waakhond, trok z’n pistool en schoot op de hond. Het schot alarmeerde de bewakers. In de chaos die daarna ontstond werd van Veen getroffen door twee kogels, die zijn benen verlamden. Hij wist nog te ontkomen, maar twee weken later werd hij op zijn onderduikadres alsnog opgepakt. Op 10 juni 1944 is Van der Veen in de duinen bij Overveen gefusilleerd.
Na de oorlog is de school – evenals de straat waarin de school staat – naar deze verzetsheld vernoemd.

Op de Plantage Middenlaan staat een verzetsmonument dat aan Gerrit Jan van der Veen herinnert. De school heeft dit monument geadopteerd.
Elk jaar leggen leerlingen van de eerste klas vlak voor de meivakantie een krans bij het monument.

In de school is een aantal kunstwerken van deze kunstenaar te bewonderen.Gerrit Jan van der Veen heeft in 2003 postuum de Yad Vashem onderscheiding ontvangen uit handen van de Israëlische ambassadeur voor zijn verdiensten als niet-Jood voor zijn Joodse medeburgers