020 – 679 99 05         Personeel       Contact

De documentaire, Het Spoor naar Auschwitz

Op 8 november was 3VA te gast in de Uilenburgersjoel, een 250 jaar oude synagoge in de voormalige joodse buurt van Amsterdam. Er vond een bijzondere gebeurtenis plaats: de documentaire Het Spoor naar Auschwitz werd door de filmmakers Frenk van der Linden en Gisela Mallant overhandigd aan de ambassadeur van Israël. Hij gaat ervoor zorgen dat de film in het archief komt van Yad Vashem, het herinneringscentrum in Jeruzalem. De rol van 3VA was niet minder bijzonder: zij hadden tijdens de les levensbeschouwing 12 vragen over de film voorbereid en die mochten ze tijdens de plechtigheid stellen aan Frenk en Gisela. Negenentwintig leerlingen, van wie een aantal extra mooi gekleed en zichtbaar nerveus,  vergaapten zich aan de serene ruimte en waren meer of minder onder de indruk van de vele speeches van onder meer opperrabbijn Jacobs.

Op afroep van hun naam kwamen ze een voor een naar voren om hun vraag op de filmmakers af te vuren; kordaat, verlegen, ontroerend, zelfbewust. Een beetje overdonderd ook door de warme woorden van organisatoren Rob Moscou en Betty Mock, want een andere school had dit niet aangedurfd en zij stonden hier toch maar. Gesteund door hun directeur, zijn secretaresse en hun docent, die trots toekeken. Jammer dat de ambassadeur haast kreeg en de laatste 3 leerlingen hun vraag moesten inslikken. Onder het genot van koosjere pretzels en frisdrank werd er nagepraat in de ontvangstruimte. Ze hadden de anderhalf uur stilzitten meer dan de moeite waard gevonden. Bedankt voor de mooie leermethode, appte een leerling na afloop. Kunnen we zoiets vaker doen?

En het antwoord is, ja, we doen dit al jaren en we doen het zo vaak we kunnen. Door de geschiedenis van ons schoolgebouw in de tweede wereldoorlog heeft het Gerrit van der Veen College een hechte band met instanties als de Anne Frank Stichting, Theater na de Dam en Vrienden van Yad Vashem. Minimaal eenmaal per jaar is er een project waaraan onze leerlingen deelnemen, soms in de school, soms er buiten. Waardevol en leerzaam voor zowel de leerlingen als voor ons…

Bekijk hier de foto´s van deze bijzondere bijeenkomst.