020 – 679 99 05         Personeel       Contact

Een portret van onze leerling Giulia Loffredo in de Volkskrant

Fotograaf Carla Kogelman (61) raakte gefascineerd door het doorzettingsvermogen van haar buurmeisje en prima ballerina in de dop, Giulia Loffredo (15). Dromend van het podium trainde zij tijdens de eerste lockdown in een piepkleine kelder waar ze nog net niet haar hoofd stootte.

Fotograaf Carla Kogelman (61) keek vorig jaar mei op een zondagochtend naar buiten en zag daar de jonge ballerina Giulia Loffredo dansen. Vanwege de lockdown kon de 15-jarige Giulia niet naar de Nationale Balletacademie in Amsterdam en oefende ze dagelijks thuis. Giulia was verbaasd toen Carla haar aansprak om foto’s te maken. ‘Ik was expres extra vroeg op zondagochtend gaan dansen, zodat er minder mensen op straat zouden zijn. Ik houd wel van dansen op een podium, dat is een bijzonder en geweldig gevoel, maar op straat voelde het een beetje ongemakkelijk. Die ochtend kon het niet anders omdat we een filmpje maakten voor onze docent.’

Kogelman raakte aan de praat met Giulia en was gefascineerd door haar online balletlessen tijdens de lockdown. ‘Je kunt niet even een balletles to go doen, dus ik was heel benieuwd hoe Giulia thuis trainde.’ Ze bleek urenlang in de kelder te dansen, op drie vierkante meter. Tussen de wijnrekken en het roeiapparaat van haar ouders. ‘Ik kon er net languit in liggen.’

Kogelman volgde wekenlang Giulia’s trainingen in haar kelder. Die resulterende serie is anders dan Kogelmans andere werk, waarin zij veelal kinderen in hun vrije tijd fotografeert. ‘Dit was het tegenovergestelde van vakantie, je ziet met hoeveel toewijding zij haar lichaam traint en beweegt en dat in een heel beperkte ruimte. Wanneer Giulia sprong stootte ze bijna haar hoofd, zo klein was de kelder.’

Kogelman staat bekend om haar zwart-witfoto’s van kinderen, waarbij ze zoekt naar spontane en onbedachte momenten. Ook Giulia lijkt niet op de camera te letten, geen van de foto’s is geposeerd. ‘In het begin was het wennen dat Carla er was, maar op een gegeven moment vergat ik dat ze er was wanneer ik danste.’

Voor de fotoserie van Giulia won Kogelman een Zilveren Camera. Kogelman heeft lang in de theaterwereld gewerkt en voelt mee met de theatermakers, dansers en zangers die vanwege de lockdowns niet kunnen optreden. Ook Giulia mist optreden en samen dansen met haar klasgenoten. ‘Maar het meeste mis ik de ruimte. Dat je een hele grote ruimte kunt gebruiken zonder je zorgen te maken dat je tegen een muur stoot. Zo dansen geeft mij een vrij gevoel.’ Hoewel de ruimte beperkt was, bleef Giulia elke dag trainen. ‘Ik weet dat ik ooit weer op het podium zal staan, dus ik moet blijven oefenen.’ Giulia haar droom is balletdanseres worden en in Don Quichot te dansen. ‘Dat is een heel explosief stuk, waarin veel wordt gesprongen.’

Inmiddels is Giulia met haar ouders verhuisd. In haar nieuwe huis traint ze op zolder, waardoor ze nu meer ruimte heeft. Giulia mag bovendien weer twee à drie keer per week naar school en dus ook naar balletles. Ze hoopt dat de lockdown binnenkort versoepeld wordt, zodat de eindvoorstelling van de Balletacademie kan doorgaan.