Kunst+klas
Twee jaar geleden hebben wij de ‘kunst+klassen’ geïntroduceerd op het Gerrit van der Veen College. Deze kunst+klassen zijn bedoeld voor leerlingen die bovenop de normale basis van 5 uur kunstvakken en naast het reguliere onderwijs nog extra kunstzinnig onderwijs willen volgen. Nu, na twee jaar, kunnen we schrijven dat de kunst+klassen een groot succes zijn. Aankomend schooljaar maken we daarom plaats voor meer leerlingen.
We zoeken leerlingen die de uitdaging durven aan te gaan!
Hoe kom je in de kunst+klas?
Allereerst geldt dat je bij ons op school geplaatst moet zijn. Zorg dus dat je het Gerrit op nummer 1 hebt staan op je voorkeurslijst. De inschrijving is van 6 maart t/m 16 maart 2023 en zijn online. Log in het ouderportaal van ELK, het Elektronisch Loket, en volg de stappen op. Daarna gaat het systeem van Loting & Matching in werking en is het afwachten of je bij ons wordt geplaatst. Ben je geplaatst? Gefeliciteerd! Dat is leuk om te horen. Nu kun je een filmpje maken over jezelf en dat naar ons opsturen. Hieronder lees je wat je daarvoor moet doen.
Filmpje over jezelf
Je maakt een filmpje van maximaal 2 minuten over jezelf. Je laat in het filmpje zien wat jouw talenten zijn. Ook mag je aangeven wat je nog graag zou willen ontwikkelen en leren. Denk bijvoorbeeld aan het presenteren van je beeldende werk met begeleidende (gesproken) tekst. Of laat zien wat je op theater/dansgebied al hebt gedaan en graag nog wilt leren. Gaat het om een andere kunstzinnige activiteit: dan maak je dat duidelijk in je filmpje.
Wanneer en hoe moet ik dit allemaal doen?
- Geef je filmpje een titel waarin je je naam en de kunstvorm(en)vermeldt waar je mee bezig bent. Bijvoorbeeld: ‘dans’, beeldend’, ‘muziek’, ‘theater, ‘musical’ of ‘anders’ (voor als je niet weet waar het precies bij hoort). En zet er ‘Kunst+klas’ achter. Een voorbeeld: ‘Tess Klaassen, Dans, Kunst+klas’.
- Dit filmpje stuur je naar ons op via wetransfer.com. Ons e-mail adres is: groep8@gerritvdveen.nl. Zet in het onderwerpveld van je mail nogmaals de hele titel van je document.
- Vermeld daarbij altijd jouw naam en e-mailadres en dat van één van je ouders en een telefoonnummer.
- Stuur het filmpje uiterlijk 14 april naar ons op.
Wat vinden wij belangrijk?
Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen een brede interesse hebben in kunst en cultuur. Daarnaast vinden we het net zo belangrijk dat zij graag willen leren en daar plezier aan beleven. Daarom nodigen we ook leerlingen uit die geen kunstonderwijs naast of tijdens de basisschool hebben gehad, maar er wel heel veel zin in hebben!
Heb je nog vragen? Stel ze via groep8@gerritvdveen.nl.
En last but not least: volg ons op Instagram voor nog veel meer indrukken van onze school en het kunstonderwijs!
Wil je meer lezen over de kunst+klas? Lees dan hieronder verder….
Hoe zitten de kunst+klassen in elkaar?
Omdat het Gerrit een officiële cultuurprofielschool is, heten onze ‘gewone’ brugklassen ‘cultuurprofielbrugklassen’. Maar naast de gewone cultuurprofielbrugklassen zijn er kunst+brugklassen. Aankomend schooljaar hebben we plek voor maximaal 58 kunst+leerlingen.
DaMu-leerlingen
We werken samen met verschillende kunsthogescholen. Het is op onze school mogelijk om een vooropleiding aan de hogeschool te combineren met havo- of vwo-onderwijs. De leerlingen van het conservatorium en de leerlingen van de van 5 o’clock opleiding krijgen voorrang en worden in de kuns+klas geplaatst. De leerlingen van de Nationale Balletacademie en de leerlingen van Lucia Martha’s komen samen in een klas, de DaMU klas. Deze DaMuklas heeft een aangepast rooster dat is afgesteld op de roosters van de balletacademie. In de DaMuklas hebben we plek voor 29 leerlingen.
Uitgestelde determinatie
Voor de kunst+leerlingen geldt net als bij de DaMu-leerlingen een uitgestelde determinatie. De klas blijft de eerste drie jaar bij elkaar.
Kunst+ in de hele onderbouw
De kunst+klassen zijn tot en met klas 3. In de derde klas gaan de leerlingen naar het hoofdgebouw. Ze kiezen net als al onze derdejaars een kunstvak en daarnaast houden de kunst+leerlingen twee uur extra les o.l.v. de kunstcoach. Ook in de derde klas presenteren en exposeren de leerlingen.
Kunst+ in de bovenbouw
In de vierde klas kiezen de leerlingen een vakkenpakket en kunnen de leerlingen kiezen uit de eindexamenvakken theater, muziek of beeldend.
Vakken
De kunst+leerlingen krijgen twee jaar lang de volgende vakken: Nederlands, Engels, Frans, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, biologie, lichamelijke opvoeding (gym) en levensbeschouwing. De kunst+klassen hebben 2 uur gym en 2 uur dans in de week. In klas 2 wordt twee uur dans, twee uur theater. Ook hebben de kustplussers twee uur les onder leiding van een kunstcoach en werken ze aan een eigen digitaal portfolio. Daarnaast worden de volgende kunstzinnige vakken gegeven: theater, handvaardigheid, beeldend, podium/muziek en ckv.
Locatie
Alle lessen voor de kunst+klassen vinden plaats in onze dépendance op de Moreelsestraat 19. In dit gebouw is een kunstatelier op de zolder en een dans/theater zaal op de begane grond. Het gebouw ligt op een prachtige plek vlak achter het Museumplein, nabij het van Gogh museum, het Rijksmuseum, het Stedelijk en het Koninklijk Concertgebouw. Op deze locatie hebben de vijf klassen uit het eerste en tweede leerjaar les. Op de Moreelsestraat hebben we een apart docententeam, eigen coördinatoren, een eigen conciërge, een pingpongtafel, een danszaal en een beeldendatelier op de zolder.
Kunstcoach en portfolio
De kunst+leerlingen gaan projectmatig met kunst aan de slag onder begeleiding van een kunstcoach en maken een eigen kunstzinnig digitaal portfolio dat meegenomen kan worden naar een vervolgopleiding.
Presenteren en exposeren
Tijdens de Open Studio’s presenteren en/of exposeren leerlingen uit de kunst+klas hun werk aan elkaar, aan de docenten en de andere leerlingen van het Gerrit. Zo oefenen ze ook in het vinden van woorden voor hun werk, het uitleggen van het leerproces en het presenteren van hun al dan niet voltooide werk aan buitenstaanders. De Open Studio’s vinden drie keer per jaar plaats op de Moreelsestraat.
Wisselen van kunst+klas naar cultuurprofielklas of andersom
Wanneer een leerling wil of moet stoppen met de kunst+klas (dat gebeurt uiteraard altijd in overleg) stapt hij/zij over, mits er plek is, naar een cultuurprofielklas. Andersom kan ook. Mits er plek is, kunnen leerlingen in een volgend schooljaar een motivatiegesprek voeren om in een hoger leerjaar in een kunst+klas aan te haken.
Behoefte aan een sfeerimpressie? Kijk dan de aftermovies van de afgelopen Open Studio’s:
Open Studio’s 1.0
Open Studio Dag 2.0
Open Studio’s 3.0
Open Studio’ 1.1