020 – 679 99 05       Contact    

Kunst+ klas

Kunst+klas

Twee jaar geleden hebben wij de ‘kunst+klassen’ geïntroduceerd op het Gerrit van der Veen College. Deze kunst+klassen zijn bedoeld voor leerlingen die bovenop de normale basis van 5 uur kunstvakken en naast het reguliere onderwijs nog extra kunstzinnig onderwijs willen volgen. Nu, na twee jaar, kunnen we schrijven dat de kunst+klassen een groot succes zijn. Aankomend schooljaar maken we daarom plaats voor meer leerlingen.

We zoeken leerlingen die de uitdaging durven aan te gaan!

Wat vinden wij belangrijk?
Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen een brede interesse hebben in kunst en cultuur. Daarnaast vinden we het net zo belangrijk dat deze leerlingen graag willen leren en daar plezier aan beleven. Daarom nodigen we ook leerlingen uit die geen kunstonderwijs naast of tijdens de basisschool hebben gehad, maar er wel heel veel zin in hebben! 

Hoe zitten de kunst+klassen in elkaar?
Omdat het Gerrit een officiële cultuurprofielschool is, heten onze ‘gewone’ brugklassen ‘cultuurprofielbrugklassen’. Maar naast de gewone cultuurprofielbrugklassen zijn er kunst+brugklassen. Aankomend schooljaar hebben we plek voor maximaal 58 kunst+leerlingen.

Uitgestelde determinatie

Voor de kunst+leerlingen geldt net als bij de DaMu-leerlingen een uitgestelde determinatie. Aan het einde van de tweede klas wordt aan de hand van de cijfers bepaalt of een leerling een havo of een vwo leerling is. De klas blijft in principe de eerste drie jaar bij elkaar.

Kunst+ in de hele onderbouw
De kunst+klassen zijn tot en met klas 3. In de derde klas gaan de leerlingen naar het hoofdgebouw. Ze kiezen net als al onze derdejaars een kunstvak en daarnaast houden de kunst+leerlingen twee uur extra les o.l.v. de kunstcoach. Ook in de derde klas presenteren en exposeren de leerlingen.

Kunst+ in de bovenbouw
In de vierde klas kiezen de leerlingen een vakkenpakket en kunnen de leerlingen kiezen uit de eindexamenvakken theater, muziek of beeldend.

Vakken
De kunst+leerlingen krijgen dezelfde vakken als de andere leerlingen. Maar er zijn een paar verschillen. De kunst+klassen hebben:
– Twee uur Lichamelijke opvoeding in plaats van vier uur.
– Twee uur dans in de week een heel jaar, in plaats van een half jaar.
– Twee uur les onder leiding van een kunstcoach en zij werken aan een eigen digitaal portfolio.
– Drie keer per schooljaar de Openstudio’s waarin de leerlingen leren exposeren.

Locatie
Bijna alle lessen voor de kunst+klassen vinden plaats in onze dépendance op de Moreelsestraat 19. Sommige vaklessen, denk aan Lichamelijke opvoeding en muziek zijn op een andere locatie. In het rooster wordt rekening gehouden met reistijden. In dit gebouw is een kunstatelier op de zolder en een dans/theater zaal op de begane grond. Het gebouw ligt op een prachtige plek vlak achter het Museumplein, nabij het van Gogh museum, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Koninklijk Concertgebouw. Op deze locatie hebben vijf klassen uit het eerste en tweede leerjaar les. Dat zijn de kunst+klassen en de damu-klassen. Op de Moreelsestraat hebben we een apart docententeam, eigen coördinatoren, eigen regels, een eigen conciërge, een automaat voor frisdrank en een pingpongtafel.

Kunstcoach en portfolio
De kunst+leerlingen gaan projectmatig met kunst aan de slag onder begeleiding van een kunstcoach en maken een eigen kunstzinnig digitaal portfolio in Leerpodium dat meegenomen kan worden naar een vervolgopleiding.

Presenteren en exposeren

Tijdens de Open Studio’s presenteren en/of exposeren leerlingen uit de kunst+klas hun werk aan elkaar, aan de docenten en de andere leerlingen van het Gerrit. Zo oefenen ze ook in het vinden van woorden voor hun werk, het uitleggen van het leerproces en het presenteren van hun al dan niet voltooide werk aan buitenstaanders. De Open Studio’s vinden drie keer per jaar plaats op de Moreelsestraat. Hier kun je zie hoe dat eruit ziet:

Open Studio’s 1.0
Open Studio Dag 2.0 
Open Studio’s 3.0 
Open Studio’ 1.1  

Wisselen van kunst+klas naar cultuurprofielklas of andersom
Wanneer een leerling met de kunst+klas (dat gebeurt uiteraard altijd in overleg) wil stoppen, dan stapt hij/zij einde schooljaar over, mits er plek is, naar een cultuurprofielklas. Andersom kan ook. Mits er plek is, kunnen leerlingen in een volgend schooljaar een motivatiegesprek voeren om in een hoger leerjaar in een kunst+klas aan te haken.

DaMu-leerlingen

We werken samen met verschillende kunsthogescholen. Het is op onze school mogelijk om een vooropleiding aan de hogeschool te combineren met havo- of vwo-onderwijs.  De leerlingen van het conservatorium en de leerlingen van de van 5 o’clock opleiding krijgen voorrang en worden in principe in de kuns+klas geplaatst. De leerlingen van de Nationale Balletacademie en de leerlingen van Lucia Martha’s komen samen in een klas, de DaMU klas. Deze DaMuklas heeft een aangepast rooster dat is afgesteld op de roosters van de balletacademie. In de DaMuklas hebben we plek voor 29 leerlingen.

Wil je even kijken op de locatie Moreelsestraat? Maak dan een afspraak met onze conciërge Viktor. Je kunt hem mailen: v.frolke@gerritvdveen.nl.

Heb je nog vragen? Stel ze via groep8@gerritvdveen.nl.

En last but not least: volg ons op Instagram voor nog veel meer indrukken van onze school en het kunstonderwijs!