020 – 679 99 05       Contact    

Buitenlandreizen examenklassen 2024

Van 16 tot 20 september zijn alle examenleerlingen op ‘buitenlandreis’ geweest. Afhankelijk van hun profiel stonden Kopenhagen, Krakau, Parijs en Berlijn op het programma. De thuisblijvers – leerlingen die om welke reden dan ook niet meekonden – kregen een apart programma in Amsterdam aangeboden.

Krakau
Krakau is een plek waar je niet zomaar komt, en daarom alleen al heel speciaal. De treinreis ernaartoe – wij vliegen niet – was feitelijk het eerste programmaonderdeel: heel leuk en ook heel (door werkzaamheden en gemiste aansluitingen héél) lang. Maar dan ben je in een prachtige stad, de oude koningsstad van Polen met zijn indrukwekkende Wawelburcht. Een grote studentenstad met een overzichtelijk en door de Tweede Wereldoorlog gespaard centrum met zijn onovertroffen Grote Plein, en de pittoreske en door studenten (en toeristen) ontdekte voormalige Jodenbuurt. Een en ander hebben de leerlingen in groepjes zelf moeten verkennen en met een gemonteerd filmpje dezelfde avond nog – tijdens de Poolse Maaltijd – aan elkaar gepresenteerd. Een ander onderdeel van de reis was het bezoek aan concentratiekamp Auschwitz. In alle opzichten indrukwekkend. Van een andere orde, maar historisch ook zeer interessant was de rondtour door de communistische ‘showcase’ arbeiderswijk Nova Huta en de daarbij horende staalfabriek (althans de Koude Oorlog schuilkelders en de burelen van de directie met hun socialistisch-chique interieur). Een privé concert van de traditionele Klezmer muziek werd erg gewaardeerd, maar kon uiteindelijk niet op tegen het klapstuk van de laatste avond: de karaokebar! Daar ging de groep helemaal los. Een geweldig slot van een supergeslaagde buitenlandreis. 

Parijs
Paris, je t’aime! La ville lumière, la capitale de l’amour, iedereen heeft wel een idee bij Parijs. Maar beeld je dit eens in: Parijs met een groep van 38 leerlingen en 4 docenten. 5 dagen trokken ze tiktokkend door de spiegelzaal van Versailles, maakten een selfie met Monalisa in het Louvre,ze werden betoverd door de lichtjes van de Eiffeltoren, beklommen honderden traptredes van onder andere de Arc de Triomphe, verorberden de nodige pains au chocolat, schreven gedichten (ja, ECHT waar) over foute souvenirs aan de voet van de Sacré Coeur, werden ouderwets bot behandeld door obers in Chartier, en er was nog tijd over om te shoppen ook. Wij (de docenten) hadden niet alleen geluk met het zomerse weer, maar ook met deze waanzinnig leuke groep. Het was een geweldige reis! Merci allemaal!  

Berlijn
Berlijn heeft zóveel geschiedenis dat het altijd weer moeilijk is om keuzes te maken waarnaartoe te gaan. Om tijd te winnen fietsen we daarom de hele stad door, en dat levert natuurlijk veel bekijks op. Selfies maken voor de Brandenburger Tor, een bezoek aan Checkpoint Charlie en natuurlijk de Berlijnse muur. Leuke dingen, heel veel leuke dingen, maar ook zware kost. Zo zijn we een dagje naar concentratiekamp Sachsenhausen geweest en hebben we het Holocaust gedenkteken bezocht. Een indrukwekkende ervaring. Al met al een hele mooie en vooral gezellige reis. Iedereen bedankt!

Kopenhagen
Wat een fantastische reis was dit weer! Eerst een busrit en dan met de boot over, alleen dat is al een hele ervaring. Vervolgens in Kopenhagen een bèta georiënteerde reis. Met Paul Hofland kijken naar de sterren in het planetarium en van Tim Nieuwenhuis een college in de oude snijzaal van het geneeskundig museum. Het weer zat mee, de leerlingen voorbeeldig en een fantastische sfeer onderling. Volgend jaar weer!

Amsterdam
En tot slot het programma van de thuisblijvers. Dat was ook alles behalve vervelend: op maandag een topdag in de Efteling, dinsdag naar de film, woensdag een bezoek aan het Stedelijk en  donderdag kanoën in het Amsterdamse Bos. Na afloop heerlijk op het terras gezeten in de zon.

 

Laatste nieuws