020 – 679 99 05       Contact    

Holland Festival in de Gerrit van der Veenstraat

Op zondag 18 juni organiseert het Holland Festival in samenwerking met zangeres, componist en beeldend kunstenaar ANOHNI om 16.00 uur in de Gerrit van der Veenstraat, ter hoogte van onze school een gratis toegankelijk openluchtconcert: The Disintegration Loops (for Euterpestraat) van de Amerikaanse componist William Basinski door het Radio Filharmonisch Orkest.

ANOHNI, die zelf in de jaren 70 als kind in de Gerrit van der Veenstraat woonde, werd zich pas veel later bewust van de beladen oorlogsgeschiedenis van de straat, die tot 1945 Euterpestraat heette. Daarom initieert ze er nu een ceremonieel project dat ingaat op de diverse herinneringen van de straat. Centraal in het concert staat de uitvoering van de compositie The Disintegration Loops, die wordt omkaderd met persoonlijke verhalen verbonden met de geschiedenis van deze straat. Uiteraard bent u van harte uitgenodigd dit openluchtconcert bij te wonen.

Programma 18 juni van 16.00-18.00 uur

  • Optreden van een schoolkoor met leerlingen van het St Ignatiusgymnasium en het Gerrit van der Veencollege.
  • Vertoning van de documentaire: De Oorlogskoffer in de aula van het Gerrit van der Veencollege. Het idee van de oorlogskoffer komt van onze geschiedenisdocent Bert Looman, de documentaire is gemaakt door Vanessa de Gaay Fortman en Pim van Bezooijen. De Oorlogskoffer is ook via deze link te bekijken.
  • Sprekers die op verschillende manieren betrokken zijn of waren bij de Euterpestraat/Gerrit van der Veenstraat vertellen hun persoonlijke verhaal
  • Het programma wordt in- en uitgeleid door Marga van Praag, journalist en verslaggever.
  • Het hele programma duurt van 16.00 tot 18.00 uur.

Radio
Het concert The Disintegration Loops wordt ter plaatse opgenomen door de NTR en wordt uitgezonden via NPO Klassiek op zondagavond 18 juni. De documentaire De Oorlogskoffer is vanaf 18 juni te zien op https://www.hollandfestival.nl/nl/hf-digital. Ook maakt podcastmaker Pieter-Bas van Wiechen een podcast waarin de geschiedenis van de straat en een aantal van de verhalen van de sprekers uitgebreider aan bod komen, te beluisteren via dezelfde pagina.