020 – 679 99 05       Contact    

Tijn wint PWS-prijs – Da Tinoko puoa Valyrian – Onne cekasse da parlerises syfaiseté brakiaminté et kiasses rellacon zat systelles da parlerises famor.

Huh?! Slavisch? Armeens? Oud-Mongolisch? Nee hoor, Tinoko is een zelfontwikkelde taal door onze eindexamenleerling Tijn Vermeulen (6V) die er een PWS over geschreven heeft. En niet zo maar een PWS. Onze docent Nederlands Lotte Wijbrands was zo trots op haar leerling dat zij het werkstuk heeft ingezonden naar de jury van Levende Talen Nederlands – de vakorganisatie van docenten Nederlands – die het werkstuk als beste PWS van Nederland binnen haar vakgebied heeft beoordeeld. Hoera voor Tijn dus!   

De hoofdvraag Is het mogelijk om een artificiële taal te creëren die echt zou kunnen bestaan? heeft Tijn via een gedegen onderzoeksmethode beantwoord met: ‘Ja, dat is mogelijk’. Voor zijn onderzoek heeft Tijn een lijst opgesteld met kenmerken van alle natuurlijke talen en deze vergeleken met zijn zelfgemaakte taal en de artificiële taal van Game of Thrones, het High Valyrian. De maker daarvan – de bekende taalkundige David Peterson – heeft hij in januari geïnterviewd. Het resultaat is een creatief en inhoudelijk heel sterk werkstuk. De jury schrijft onder andere: “Tijn schroomt niet om ingewikkelde taalkundige concepten te bespreken. Hij doet dat op een begrijpelijke manier waar menig bachelorstudent nog een puntje aan kan zuigen.” Een mooi compliment. Wie weet spreken we over een aantal jaren allemaal het Tinoko! De titel, nog wel even handig om te vermelden, is naar het Nederlands vertaald: Van Tinoko tot High Valyrian – Een onderzoek naar zelfgemaakte talen en hun relatie tot bekende taalsystemen. Chapeau voor Tijn!

Laatste nieuws