020 – 679 99 05       Contact    

Cultuurdagen december

Op woensdag 4, donderdag 5 en vrijdag 6 december vonden de Cultuurdagen plaats. Deze stonden in het teken van Kunst & Burgerschap, met klimaatverandering, activisme en inclusie als belangrijkste thema’s.

Zo hebben de brugklassers gewerkt met het onderwerp klimaatverandering. Ze hebben de informatie uit de film Life on our planet van David Attenborough verwerkt in twee workshops van Kleinkunstig. Bij de workshop podcast maken hebben ze elkaar geïnterviewd over dit onderwerp en in de workshop Klimaatmix hebben ze muzieknummer van gemixt waarmee je je douchesessie kunt timen.

De tweedeklassers hebben in het kader van het thema ‘activisme’ een protestsong gemaakt. Ook gingen zij naar de IDFA en het Straatmuseum waar prachtige kunstwerken ontstonden.

Klas drie heeft gewerkt binnen het thema ‘inclusie’. Ze hebben de voorstelling ‘Trip’ gezien van het Poldertheater. Hierbij kwamen thema’s aanbod als erbij horen, pesten, discriminatie en gender. De informatie die de leerlingen hebben gekregen over inclusie konden ze meenemen naar de poëzieworkshop vanuit de Amsterdamse Poëzieprijs, waar zij een eigen gedicht hebben gemaakt. Een aantal gedichten is geselecteerd voor deze speciale poëzieprijs voor jongeren. De genomineerden dragen hun gedichten voor op 4 juni om 15.00 uur in het OBA theater. 

In de bovenbouw zijn de vierdeklassers (havo en vwo) aan de slag gegaan met het project Burgerschap ‘Helden voor de Stad. Wat is jouw verhaal?’ Na het bezoeken van diverse instellingen (afvalverwerking, vluchtelingenpunt, verzorgingshuis) hebben zij in kleine groepjes hun interviews uitgewerkt tot een audiovisueel portret van één of meerdere bewoners of werknemers.

De 5V’ers hebben drie dagen lang gewerkt met De Muziekmakers aan een song voor een ‘levenskenner’, iemand met een speciaal levensverhaal. Ook zijn zij bij verschillende instellingen geweest en hebben onder leiding van professionals les gekregen in interviewtechniek, het vertalen van een verhaal naar muziek en de technische aspecten daarvan. Op 16 januari presenteren zij hun eindresultaat in een releaseparty. Waar en hoe laat dat precies is, laten we nog weten. Ook komen de songs op een spotifykanaal te staan.

Tot slot de examenleerlingen: leerlingen met KUA hebben in de Oude Kerk een examentraining gevolgd van onze docenten Roene Licht en Carolien Voigtmann. Tijdens deze training zijn zij dieper ingegaan op de examenonderwerpen Cultuur van de Kerk en postmoderne kunst aan de hand van de tentoonstelling van Navid Nuur. De andere leerlingen konden een rondwandeling langs openbare kunst in Zuidoost volgen waarna zij met een kunstenaar een eigen kunstwerk gingen ontwerpen voor een openbare plek.

De volgende cultuurdagen zijn in maart in staan in het teken van Kunst & Techniek.