Kunst+klas
Ben jij kunstzinnig en creatief? Dan is de kunst+klas misschien iets voor jou!
De kunst+klas is een aantal jaar geleden geïntroduceerd voor leerlingen die bovenop de normale basis van vijf uur kunstvakken en naast het reguliere onderwijs nog extra kunstzinnig onderwijs willen volgen. De kunst+klas bestaat in het eerste en tweede jaar en gaat daarna over in een reguliere derde klas, waarbij je kunt kiezen voor één kunstvak.
Met de kunst+klas voorzien we in een behoefte bij onze (aanstaande) leerlingen om zich te oriënteren op een breed scala aan kunstzinnige disciplines. Volgend schooljaar hebben wij weer plaats voor één kunst+klas voor leerlingen die de uitdaging durven aan te gaan!
Hoe zit de kunst+klas in elkaar?
In de kunst+klas krijg je dezelfde vakken als alle andere leerlingen. Maar er zijn een paar verschillen. Zo hebben kunst+leerlingen:
- twee uur extra les in het vak kunst+ en werken dan onder leiding van een kunstcoach aan een eigen digitaal portfolio.
- twee keer per schooljaar een expositie en/of uitvoering tijdens de Open Studio’s waarin zij laten zien waar ze aan werken.
- in leerjaar één twee uur Lichamelijke Opvoeding (LO) in plaats van vier uur, en twee uur dans in de week een heel jaar, in plaats van een half jaar. In leerjaar twee is dat twee uur theater in de week een heel jaar lang, in plaats van een half jaar.
Hoe kom je in de kunst+klas?
Volg onderstaande stappen:
- Zet het Gerrit van der Veen op nr één op je voorkeurslijst.
- Meld je aan bij het Gerrit van der Veen College via het ouderportaal van ELK (aan de basisschool vragen hoe dat gaat).
- Wacht op de uitslag.
- Ben je bij ons geplaatst? Dan ontvang je een mail waarin gevraagd wordt aan te geven of je naar de kunst+klas wilt.
- Afhankelijk van het aantal aanmeldingen voor kunst+ kijken we of er genoeg plek voor iedereen is. Bij overaanmeldingen vragen we je om een filmpje over jezelf en je kunstzinnige interesses op te sturen.
Twee jaar brugklas
In de kunst+ klassen zitten leerlingen met havo en vwo-advies bij elkaar. Aan het einde van de tweede klas wordt bepaald of een leerling een havo of vwo gaat doen.
Locatie
In het eerste en tweede jaar krijgen de kunst+klassen les op het Kleine Gerrit, onze dépendance aan de Moreelsestraat 19. In dit gebouw is een kunstatelier ingericht op zolder en een dans/theaterzaal op de begane grond. Het gebouw ligt op een prachtige plek vlak achter het Museumplein, nabij het Van Goghmuseum, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Concertgebouw. In het rooster wordt rekening gehouden met reistijden. Sommige vaklessen zoals lichamelijke opvoeding en muziek, vinden plaats op een andere locatie in de buurt. Sommige vaklessen zoals lichamelijke opvoeding en muziek, vinden plaats op een andere locatie in de buurt. In het rooster wordt rekening gehouden met reistijden.
Kunstcoach en portfolio
Twee uur per week gaan leerlingen tijdens het vak kunst+ projectmatig aan de slag. Vanuit eigen behoefte doen zij artistiek onderzoek binnen verschillende kunstdisciplines die desgewenst ook met elkaar verbonden kunnen worden. Zo kunnen zij zichzelf op creatief gebied ontwikkelen. Kunst+ wordt begeleid door een theater-, beeldend-, muziek- en dansdocent. Leerlingen worden op deze manier uitgedaagd om zichzelf interdisciplinair te ontwikkelen. Zij maken een eigen kunstzinnig digitaal portfolio in het Leerpodium dat meegenomen kan worden naar een vervolgopleiding.
Presenteren en exposeren
Tijdens de Open Studio’s presenteren en/of exposeren leerlingen uit de kunst+klas hun werk aan elkaar, aan de docenten en de andere leerlingen van het Gerrit. Zo oefenen ze in het vinden van woorden voor hun werk, het uitleggen van het leerproces en het presenteren van hun al dan niet voltooide werk aan buitenstaanders. De Open Studio’s vinden twee keer per jaar plaats op het Kleine Gerrit. Hier een impressie van hoe dat eruitziet:
Open Studio’s 1.0
Open Studio Dag 2.0
Open Studio’s 3.0
Open Studio’ 1.1
Open Studio’ 2.1
Open Studio’ 3.1
Wisselen van kunst+klas naar cultuurprofielklas of andersom
Wanneer een leerling met de kunst+klas wil stoppen (dat gebeurt uiteraard altijd in overleg), dan stapt hij/zij einde schooljaar over, mits er plek is, naar een cultuurprofielklas. Andersom kan ook. Wanneer er plek is, kunnen leerlingen een motivatiegesprek voeren om in een hoger leerjaar in een kunst+klas aan te haken.
Samenwerking met Hogescholen voor de Kunsten en DaMu-leerlingen
We werken samen met diverse Kunsthogescholen in Amsterdam, waarbij leerlingen de mogelijkheid hebben om een vooropleiding aan de hogeschool te combineren met havo- of vwo-onderwijs op onze school. Conservatorium- en 5 O’Clock-opleidingsleerlingen hebben voorrang en worden doorgaans geplaatst in de kunst+klas. De leerlingen van de Nationale Balletacademie (NBA) en de leerlingen van Lucia Martha’s komen samen in een klas, de DaMu-klas. Deze DaMu-klas heeft een aangepast rooster dat is afgesteld op de roosters van de betreffende vooropleidingen.
Kunst in de bovenbouw
In de vierde klas volgen de leerlingen het gekozen profiel en kunnen daarnaast kiezen uit de eindexamenvakken theater, muziek of beeldend. Daar komen vanaf volgend jaar twee disciplines bij: audiovisueel en dans. De kunstvakken maken ook in de bovenbouw deel uit van het curriculum.
Vragen?
Stel ze via groep8@gerritvdveen.nl
En volg ons op Instagram voor nog veel meer indrukken van onze school en het kunstonderwijs!